Kijevi krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
-
40 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
15 dkg kristálycukor
-
20 dkg Rama
-
4 tojássárgája
-
2-3 evőkanál tejföl
A tepsi kikenéséhez:
A diós habhoz:
-
4 tojásfehérje
-
15 dkg kristálycukor
-
25 dkg darált dió
A krémhez:
-
2 csomag (2x36 gramm) főzős való vaníliás pudingpor
-
5 dl tej
-
25 dkg Rama
-
25 dkg porcukor
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a cukorral, a puha, szoba-hőmérsékletű Ramával, a tojássárgával és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól kezelhető tészta legyen belőle. Ezután 3 részre osztjuk. A diós habhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként beleszórjuk a cukrot is. Ebbe a kemény habba azután óvatosan, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a diót is. Egy közepes nagyságú, 27x27 cm-es tepsit Ramával kikenünk és az egyik tésztacipót egyenletesen belenyomkodjuk. A diós hab egyharmadát egyenletesen elsimítjuk rajta, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165°C) 16-18 perc alatt megsütjük. A maradék hozzávalókból ugyanígy még 2 lapot sütünk. Fontos, ha nincs közepes tepsink, akkor a hagyományos, nagy tepsiben is megsüthetjük a tésztát, de ebbe is csak 27x27 cm-re nyújtsuk, különben túl vékony lesz. A krémhez a pudingport a tejben simára keverjük, majd továbbra is keverve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk, majd elektromos habverővel kikeverjük. A Ramát a porcukorral simára keverjük, azután kanalanként a vaníliás, tejes krémbe dolgozzuk. A tésztalapokat a krémmel megkenve egymásra rétegezzük és 1-2 órán át pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
|