Meggyes-diós rácsos
Hozzávalók:
A tésztához:
-
40 dkg finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
csipetnyi só
-
5 dkg porcukor
-
1 citrom reszelt héja
-
20 dkg Rama
-
1 tojás
-
1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
-
4 tojás
-
20 dkg porcukor
-
20 dkg darált dió
-
fél citrom kifacsart leve
-
fél csomag vaníliás cukor
-
maréknyi (2-3 dkg) zsemlemorzsa
-
2 üveg (7,2 dl-es ) magozott meggybefőtt, idényben kb.80 dkg friss meggy
A nyújtáshoz:
A tepsi kikenéséhez:
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a sütőporral, a sóval, a porcukorral és a reszelt citromhéjjal összeforgatjuk, majd a Ramával elmorzsoljuk. A tojással , - ezt kissé felverjük, és egy keveset félreteszünk belőle a tészta lekenéséhez - és a tejföllel összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe, amíg a tölteléke elkészül. Utóbbihoz a tojások sárgáját a porcukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a diót és a citromlevet. A tojásfehérjét a vaníliás cukorral ízesítve kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulattal, hogy ne törjük, az előző masszába forgatjuk. A tészta kétharmadát enyhén meglisztezett gyúrólapon 30x35 cm-re nyújtjuk, majd egy Ramával kikent, közepes tepsibe tesszük. Nagy tepsiben is süthetjük, de ebben az esetben se nyújtsuk nagyobbra a tésztát. Zsemlemorzsával meghintjük, majd egyenletesen rászórjuk a jól lecsöpögtetett, magozott meggybefőttet. A diós keveréket egyenletesen rásimítjuk. A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, amivel berácsozzuk a sütemény tetejét. A tészta gyúrásánál félretett tojással a tésztát lekenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 40-45 perc alatt megsütjük.
|