Mákos, meggyes, fehércsoki-mázas muffin
Hozzávalók:
-
15 dkg finomliszt (Graham-liszt is lehet)
-
7 dkg darált mák
-
1 csomag sütőpor
-
1 mokkáskanál őrölt fahéj
-
3 tojás
-
22 dkg kristálycukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
fél citrom reszelt héja
-
22 dkg Rama
-
1 dl tej
-
20 dkg kimagozott meggybefőtt
A forma kikenéséhez:
A fehércsokis mázhoz:
-
10 dkg fehér csokoládé
-
10 dkg Rama
-
10 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztet a mákkal, a sütőporral és a fahéjjal összeforgatjuk. A tojásokat a kétféle cukorral felverjük, ez elektromos habverővel maximális fokozaton 2-3 perc, a citromhéjjal ízesítjük, végül a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát is hozzáadjuk. A lisztes mákkal, a tejjel, a lecsöpögtetett és félbevágott meggybefőttel összekeverjük. Egy közepes muffin sütő mélyedéseit Ramával kikenjük, de talán még jobb, ha papírkosárkákkal kibéleljük. A mákos masszát beletöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. 10 perc után még melegen rácsra rakjuk, különben könnyen beleragad a formába. A mázhoz a csokoládét a Ramával együtt felolvasztjuk, a tűzről levéve a porcukorral ízesítjük. A muffinok tetejét még langyosan bevonjuk vele és dermedni hagyjuk.
|