Likőrös szemek
Hozzávalók:
A tetejére:
-
porcukor
-
10 dkg tortabevonó
A töltelékhez:
-
0,5 dl whiskylikőr
-
8 dkg méz
-
1 dl főzőtejszín
A tésztához:
-
1 darab tojás
-
20 dkg kristálycukor
-
egy csipetnyi só
-
45 dkg finomliszt
-
25 dkg Rama
Elkészítés:
A lisztet csipetnyi sóval és a cukor felével összekeverjük. A puha Ramával elmorzsoljuk, végül a tojást is beleütve jól formálható tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután elfelezzük, egyenként kb. 3 centi átmérőjű hengerré sodorjuk, amiket 1 centi vastag karikákra szelünk. Hüvelykujjal mindegyikbe egy kisebb mélyedést nyomunk, így lesznek kosár formájúak, amiket tölteni lehet. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütő 180 °C) kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Amíg a sütemények hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A maradék cukrot (10 dkg) világosbarnára karamellizáljuk, a tejszínnel felöntjük, majd a mézet és a likőrt belekeverjük. Nagy lánggal, állandóan kevergetve 3-4 perc alatt sűrűre főzzük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, de még melegen, kiskanállal a tészták mélyedéseibe kanalazzuk. A tortabevonót nem túl forró vízfürdőn felolvasztjuk, majd a szemekre csurgatunk belőle néhány csíkot díszítésként. Amikor tálaljuk, porcukorral meghintjük. Ez az aprósütemény egy jól záródó fémdobozban sokáig friss marad.
|