Fahéjas kuglóf
Hozzávalók:
A forma kikenéséhez:
-
2 evőkanál zsemlemorzsa
-
2 dkg Rama
A tésztához:
-
5 dkg mazsola
-
1 púpozott evőkanál őrölt fahéj
-
2 darab tojás
-
1 darab citrom reszelt héja
-
egy csipet só
-
50 dkg finomliszt a fele Graham-liszt vagy tönkölyliszt is lehet
-
1-2 mokkáskanál Vanília Aroma
-
30 szem édesítőtabletta
-
3 dkg Instant Élesztő
-
4 dl tej
-
15 dkg Rama
Elkészítés:
A langyos tejbe élesztőt morzsolunk, az édesítőtablettát beleszórjuk, a vaníliaaromát belecsöpögtetjük. Letakarva meleg helyen 15 percig pihentetjük, hogy az élesztő fölfusson benne. Az olvasztott Ramát belecsurgatjuk, simára keverjük (az édesítő is olvadjon fel benne!). A lisztet tálba töltjük, a citromhéjat ráreszeljük. A tojásokkal és a tejes élesztős keverékkel 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha a fánktésztához hasonlóan lágy, hólyagos tészta lesz belőle. Elfelezzük, az egyik tésztába a fahéjat, a másikba a mazsolát dolgozzuk bele. Mindkettőt cipóvá formáljuk, olajozott gyúrólapon, letakarva 1 órán át kelesztjük. A világos színű tésztát olajos kézzel lapítjuk, ami nem könnyű, mert elég lágy a tészta, de ha máshogy nem megy, két kezünkkel húzzuk szét, mint a lángos tésztát. A barna (fahéjas) tésztát is ellapítjuk, a fehérre rakjuk, majd feltekerjük, akár a bejglit. Mintha egy ruha lenne, csavarunk rajta néhányat, majd Ramával kikent, zsemlemorzsával behintett nagy kuglófformába tekerjük. Meleg helyen, letakarva 20 percen át kelesztjük. Ezalatt a sütőt a közepesnél kisebb lángra (165 °C, légkeveréses sütő 150 °C) előmelegítjük, majd a kuglófot kb. 1 órán át, tűpróbáig sütjük benne. Ha kész, konyharuhával letakarva a formában hagyjuk kihűlni, így több napig foszlós marad. Ezalatt a sütőt a közepesnél kisebb lángra (165 °C, légkeveréses sütő 150 °C) előmelegítjük, majd a kuglófot kb. 1 órán át, tűpróbáig sütjük benne. Ha kész, konyharuhával letakarva a formában hagyjuk kihűlni, így több napig foszlós marad.
|