Fügés kuglóf
Hozzávalók:
A töltelékhez:
-
szegfűszeg és fahéj ízlés szerint
-
néhány evőkanál tejszín
-
8 dkg kristálycukor
-
reszelt citromhéj
-
25 dkg apróra vágott aszalt füge
-
5 dkg méz
-
egy kevés tej
-
50 dkg szentjánoskenyérmag-liszt
-
10 dkg Rama
A tésztához:
-
reszelt citromhéj
-
1 evőkanál tejföl
-
0,5 dl tejszín
-
3 dl tej
-
4 dkg instant élesztő (a kovászhoz: 2 evőkanál langyos tej, kis cukor és liszt)
-
2 evőkanál rum
-
10 dkg kristálycukor
-
3 db tojássárgája
-
60 dkg finomliszt
-
12 dkg Rama
Elkészítés:
Töltelék: a tejbe belefőzzük a szentjánoskenyérmag-lisztet, kissé kihűtjük, hozzákeverjük a mézet, fahéjat, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, cukrot, fügét,Ramát és néhány kanál tejszínt. Simára keverjük. Tészta: a lisztet tálba öntjük, és meleg helyre tesszük. Az elmorzsolt élesztőt összekeverjük egy kevés langyos tejjel, cukorral és liszttel, majd hagyjuk megkelni. Egy nagyobb tálban összekeverjük a szoba-hőmérsékletű Ramát, a tojássárgákat, cukrot, langyos tejet, tejfölt, tejszínt és a fűszereket. Belekeverjük a megkelt kovászt és a lisztet, majd addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a tál falától. Betakarjuk, és meleg helyre tesszük kelni. Amikor a duplájára kelt, akkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, rákenjük a szentjánoskenyér tölteléket, és fölcsavarjuk. A kész tekercset egy kikent és morzsával beszórt kuglófsütőbe fektetjük köralakban, és meleg helyen továbbkelesztjük. A megkelt kuglófot megkenjük fölvert tojással vagy tejföllel, és előmelegített sütőben 1 óra 15 percig sütjük 180 °C fokon. A megsült kuglófot kifordítjuk a formából, hogy ne nedvesedjen át. Csak másnap vágjuk föl és megszórjuk porcukorral.
|