Áfonyalepény
Hozzávalók:
tésztához:
-
25 dkg liszt
-
15 dkg hideg Rama
-
1 tojássárgája
-
5 dkg cukor
-
csipetnyi só
töltelékhez:
-
50 dkg fekete áfonya
-
1 banán
-
2 tojásfehérje
-
5 dkg mandulaforgács
-
5 dkg cukor
-
fél citrom kifacsart leve
-
1 mokkáskanál fahéj
-
2 evőkanál tej
Elkészítés:
A Ramát az átszitált liszttel, a tojássárgájával, a cukorral, kevés sóval összemorzsoljuk, és tésztát gyúrunk belőle. 1órán át hideg helyen pihentetjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A banán héját lehúzzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Citromlével megöntözzük, hogy ne barnuljon meg. A mandulát összekeverjük a fahéjjal, a cukorral, hozzátesszük a banánkarikákat, és a habba keverjük. Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük, és a habhoz adjuk. A tésztából egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk. A nagyobb tésztadarabot akkorára nyújtjuk, hogy egy 24 centis kerek tortaformát ki tudjunk vele bélelni. A tészta peremét megkenjük hideg vízzel. A gyümölcsös, habos masszát a tésztára terítjük. A maradék tésztát akkorára nyújtjuk, hogy betakarja a tölteléket. Közepét kilyukasztjuk. A maradék tejet összekeverjük a tojássárgájával, és megkenjük vele a tészta tetejét. A 190º C-ra előmelegített sütő alsó rácsán 45 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
|