Mézes Zserbó
Hozzávalók:
A tésztához:
-
15 dkg kristálycukor
-
2 evőkanál méz
-
0,5 dl tej
-
1 tojás
-
1 kiskanál keserű kakaópor
-
45 dkg finomliszt
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
-
10 dkg Rama
A krémhez:
-
2 csomag Vanillincukor
-
5 dl tej
-
1 dl (10 dkg) búzadara
-
20 dkg porcukor
-
20 dkg Rama
A nyújtáshoz:
A mázhoz:
-
2 evőkanál víz
-
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-
10 dkg kristálycukor
-
5 dkg Rama
Elkészítés:
A tésztához valókat a liszt és a szódabikarbóna kivételével tűzálló tálba tesszük, majd vízgőz fölött kb.15 perc alatt kicsit sűrű, enyhén karamellszínű masszává főzzük. A tűzről levéve azonnal összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert liszttel. Nyomban négy részre osztjuk, és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 23x30 cm-es lapokká nyújtjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütőben 155 °C), kb. 5 percig sütjük vigyázva, mert gyorsan megéghet. A másik három lapot ugyanígy sütjük meg. A krémhez a tejet a vaníliás cukorral ízesítve felforraljuk. A darát vékony sugárban, folytonos keverés közben beleszórjuk, és 4-5 perc alatt sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A Ramát először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A tejes darát evőkanalanként beledolgozzuk. A kisült lapokat ezzel a krémmel egymásra rétegezzük. A mázhoz valókat 3-4 perc alatt simára főzzük, kissé hűlni hagyjuk, majd a tészta tetejére kenjük. Letakarva legalább 1 éjszakára behűtjük, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.
|