SÓS PEREC
Hozzávalók:
A tésztához:
-
50 dkg finomliszt, a fele rétesliszt is lehet
-
2,5 dkg instant élesztő
-
1,5 kiskanál só
-
3 dl langyos víz, vagy tej
-
6-7 dkg Rama
kenéshez:
A tetejére:
-
0,25 dl víz
-
1 evőkanál finomliszt
-
fél kiskanál só
Elkészítés:
Egy széles lábasba, vagy serpenyőbe vizet töltünk és felforraljuk. A lisztet tálba szitáljuk, a szoba-meleg Ramát hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, 1,5 kiskanál sóval ízesítjük, majd a langyos vízzel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál falától és egy kicsit kemény tészta lesz belőle. A sütőt forróra előmelegítjük. A tésztát gyúrólapon kissé hosszúkásra sodorjuk, majd 12 részre vágjuk. Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 40 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk. Ha forr a víz, megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal sütőpapírral bélelt tepsire szedjük. Ha mind kész, felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 16-20 percig sütjük. Közben a tetejére való sót, lisztet és vizet összekeverjük és félidőben a perecekre locsoljuk.
|