Szezámos Kiflik
Hozzávalók:
A tésztához:
-
6 dl tej
-
1 evőkanál kristálycukor
-
7 dkg élesztő
-
22 dkg Rama
-
48 dkg finomliszt
-
48 dkg rétesliszt
-
1 púpozott evőkanál só
A töltelékhez:
-
35 dkg Rama
-
35 dkg sajt
-
35 dkg főtt, füstölt sonk
A tészta nyújtásához:
A tepsi kikenéséhez:
A kenéshez:
A tetejére:
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk. 1,5 decinyit kimerünk belőle, a fele cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percre félretesszük, hadd kezdjen el dolgozni (kelni) az élesztő. A Ramát a többi tejhez adjuk és együtt kéz-melegre melegítjük. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk, a sóval és a maradék cukorral összeforgatjuk, majd először a Ramás tejet, azután a felfuttatott élesztőt adjuk hozzá, majd 20 percig dagasztjuk. Eleinte a tészta kiábrándítóan ragacsos, de a dagasztás végére könnyű kelt tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Ha még is lágy maradna, egy kevés lisztet még beledagaszthatunk. Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük, de ha nagyon sietünk, ezt az időt a felére is lecsökkenthetjük. Ilyenkor a sütőt a legkisebb lángra állítva bekapcsoljuk, az ajtaját lenyitjuk, a letakart tálat rátesszük. Így 20-25 perc alatt megkel a tészta. Közben a töltelékhez való Ramát és sajtot egycentis kockákra, míg a sonkát apróra vágjuk. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk, cipó alakúra gömbölygetjük, majd az egyiket kb. 3 milliméter vékonyságúra, kb. 45 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk és 16 részre vágjuk. A szélesebb oldalukra 1-2 Rama és sajtkockát, valamint egy kevés füstölt húst rakunk. A tésztát két oldalról ráhajtjuk és lenyomkodjuk, nehogy sütés közben a tölteléke kifolyjon belőle. Ezután a csúcsa felé feltekerjük úgy, hogy közben mindig egy kicsit meghúzzuk a tésztát, hogy minél több vékony tekerés legyen rajta. Ramával kikent nagy tepsibe rakjuk. Egy újabb tésztacipóból megcsináljuk a következő 16 kiflit, a többi mellé, a tepsibe rakjuk. Felvert tojással lekenjük, tetejüket szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 30 percig sütjük. Amíg sül, a maradék tésztából és töltelékből elkészítjük a következő tepsire valót.
|