MANDULÁS-MÉZES SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
A díszítéshez:
A bevonathoz:
-
fél citrom leve
-
1 db tojásfehérje
-
12 dkg kristálycukor
A tésztához:
-
5 dkg darált mandula
-
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
-
2 kávéskanál őrölt fahéj
-
5 evőkanál méz
-
23 dkg kristálycukor
-
2 kiskanál szódabikarbóna
-
4 db tojás
-
1 kg liszt (50 dkg finomliszt, 50 dkg rétesliszt)
-
25 dkg Rama
Elkészítés:
A felolvasztott Ramába beletesszük a cukrot, a mézet, a fahéjat és a szegfűszeget, felmelegítjük, azután lehűtjük. Az átszitált lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, a darált mandulát és a lehűtött mézes keveréket, végül hozzáadjuk a tojásokat és az étolajat. A tésztát alaposan összekeverjük, becsomagoljuk és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, különböző formákat szaggatunk ki belőle és a mézeseket Ramával kikent sütőlapra helyezzük. Bekenjük tojásfehérjével és feldíszítjük 1-1 fél mandulával. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
A cukrot, a tojásfehérjét és a citromlét habosra keverve sima, fehér bevonatot készítünk, amivel bekenjük a kihűlt mézeseket.
|